Dobra pizza nie jest zła, czyli popularne danie włoskiej kuchni

Dobra pizza nie jest zła, czyli popularne danie włoskiej kuchni

Na polskiej scenie kulinarnej nie brakuje pizzerii. Cieszą się one ogromną popularnością. Po pizzę sięgają nie tylko nastolatkowie, ale również osoby mające nieco więcej lat. Dobrze wykonana pizza zachwyca smakiem i dostarcza naprawdę wspaniałych wrażeń smakowych.

Pizzeria w Poznaniu, Lublinie, Krakowie, Wrocławiu – dzisiaj lokale serwujące pizzę można znaleźć chyba w każdym polskim mieście. Miłośnicy tego dania kuchni włoskiej mają więc naprawdę w czym wybierać. Jaka powinna być dobra pizza? Jakie składniki cieszą się największą popularnością?

Chrupiące ciasto

Kluczem do smacznej pizzy jest oczywiście ciasto. Wśród Polaków pokutuje błędne przekonanie, że dobra pizza to tylko ta na cienkim cieście. Tymczasem okazuje się, że smaczną pizzę można przygotować również na grubym cieście. We Włoszech grubość ciasta na pizzę uzależniona jest od regionu kraju. Na południu pizza jest gruba. Im dalej na północ, tym cieńsza się staje.

Sos pomidorowy

Ciasto uzupełnia sos. Idealnie jest, jeśli będzie to samodzielnie przygotowany sos na bazie pomidorów. Nie może być zbyt rzadki, ponieważ ciasto będzie mogło rozmiękać. Lepiej unikać stosowania ketchupu oraz gotowych sosów, które oferowane są w sklepach. Nie smakują one dobrze i mogą popsuć pizzę. Do tego trzeba pamiętać, że sos ma być uzupełnieniem pizzy, ma ubogacać jej smak i go podkreślać, a nie głuszyć.

Dodatki i przyprawy

Dobra pizza to również dodatki wysokiej jakości. W dobrych pizzeriach, których w Poznaniu nie brakuje, sięga się po produkty renomowanych producentów. Jest to gwarancją doskonałego smaku pizzy. Obecnie kucharze serwują swoim gościom pizzę z szynką, salami, owocami morza, a nawet z owocami. Wybornie smakuje pizza hawajska, która przygotowywana jest z szynki, sera oraz ananasa. Połączenie słodyczy ananasa ze smakiem szynki daje naprawdę doskonały efekt. Chętnie sięgamy po pizzę z pieczarkami i cebulą.

Jeszcze kilkanaście lat temu zjedzenie dobrej pizzy w polskiej pizzerii graniczyło niemalże z cudem. Dzisiaj nie brakuje lokali serwujących pizzę zachwycającą swoim smakiem.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *