Krótka historia pizzy

Krótka historia pizzy

Pizza w Sosnowcu, Warszawie, Krakowie czy Lublinie – w każdym mieście Polski cieszy się ogromną popularnością. Polacy pokochali to proste danie kuchni włoskiej, które za każdym razem może smakować zupełnie inaczej.

Wszystko za sprawą dodatków, które można w zasadzie dowolnie zmieniać. Pizza jest potrawą z naprawdę bardzo długą historią. Zobaczmy, kiedy powstała i jak kształtowały się jej losy.

Początki

Mało kto wie, że tak naprawdę pizzę wymyślili Grecy. To od nich ten prosty placek z oliwą i ziołami pożyczyli sobie Włosi, z czasem odpowiednio go nazywając. Dzisiaj pizza jest typowym daniem kuchni włoskiej. Warto jednak podkreślić, że od Włochów zapożyczyli je Amerykanie, tworząc własną wersję naprawdę na bogato.

Pizza w starożytnej Grecji miała postać płaskiego chleba posmarowanego oliwą i czosnkiem, a także posypanego ziołami. Rzymianie – po podbiciu Grecji – zajadali się tym prostym smakołykiem. Nie trzeba było więc długo czekać na to, aby przenieśli pizzę na własny grunt. Początkowo we Włoszech pizza była jednak daniem najbiedniejszych. Aby ją przygotować, nie potrzeba było wielu składników.

Rozwój

Kiedy w XVII wieku do Europy przywędrowały pomidory, szybko zaczęto wykorzystywać je do przygotowania pizzy. Najchętniej sięgali po nie mieszkańcy Neapolu. W roku 1889 roku dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotowano placek, który ozdobiono dodatkami w kolorach narodowych. Na pizzy wylądowały więc bazylia, mozzarella, a także pomidory. Do dzisiaj taka pizza jest przyrządzana i cieszy się największą popularnością. Do dzisiaj również – na cześć królowej – nosi nazwę margherity.

Jak pizza wygląda dzisiaj?

Obecnie wybierać można między wieloma rodzajami pizzy znacznie różniącymi się między sobą. Warto jednak pamiętać, że we Włoszech trudno będzie trafić na pizzę, na której znajduje się więcej niż trzy składniki. Polacy są dużo bardziej rozrzutni. Na pizzy, którą my lubimy czasami znaleźć można naprawdę mnóstwo składników. Do tych najbardziej popularnych zalicza się pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki, cebulę.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/sosnowiec-c-h-plaza

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *