Okres zimowy wymaga posiłków profilaktycznych

Okres zimowy wymaga posiłków profilaktycznych

Prowadzenie firmy, która wykonuje prace na zewnątrz, w czasie trwania nieprzyjaznych warunków atmosferycznych jest powiązana z tym, że nasi pracownicy muszą dostawać odpowiednie posiłki i napoje profilaktyczne.

Każdy pracodawca musi koniecznie pamiętać o takich wymogach, gdyż są one zapisane w kodeksie prawa pracy. Jednak zanim nasi pracownicy będą chcieli dostawać takie darmowe jedzenie, warto jest się zapoznać z regulacjami prawnymi, które pokazują, co tak naprawdę musimy dostarczyć naszych pracownikom.

Koszt posiłku pracowniczego

Dodatkowo bardzo ważną kwestią jest to, kiedy możemy takie posiłki odliczyć od podatków, ponieważ często takie koszta mogą się okazać bardzo duże – początkujący przedsiębiorcy być może będą chcieli skorzystać z takich ulg, gdyż mogą być znaczną sumą pieniędzy. Na pewno takie obowiązkowe świadczenia są w niektórych przypadkach potrzebne, żeby pracownik mógł sprawnie realizować pracę. Załatwienie swoich potrzeb fizjologicznych jest szczególnie istotne tam, gdzie zachodzi duży wydatek energetyczny. Praca na zewnątrz w czasie dużych mrozów może bardzo osłabiać organizm, dlatego w trosce o zdrowie pracowników zostały zrealizowane takie wymagania – pomagają one po prostu chronić zdrowie oraz życie pracowników. Warto jest pamiętać o tym, że wszystkie one wynikają z przepisów prawa pracy.

A jak konkretnie wyglądają takie posiłki?

Trzeba pamiętać o tym, że musi być to przynajmniej jeden ciepły posiłek, którego wartość będzie wynosiła 1000 kalorii. Dodatkowo potrzebne są napoje, takie jak woda. Jest to istotne wszędzie tam, gdzie panują skrajnie niskie, bądź też skrajnie wysokie temperatury. Otwarte przestrzenie mogą się okazać wymagające, jednak tutaj potrzebne są takie posiłki tylko wtedy, kiedy mężczyźni wykonują pracę ponad 1500 kcal a kobiety 1000. Oczywiście nie musimy samodzielnie radzić sobie z problemem dostarczania takiego jedzenia. Obecnie możemy odnaleźć rozwiązania, któż pomagają efektywnie i skutecznie poradzić sobie z problemem posiłków. Warto jest pamiętać o tym, że można na przykład dostarczyć półproduktów do przygotowania. W ten sposób oszczędzamy, ale jednocześnie musimy poradzić sobie z problemem przygotowania odpowiednich warunków.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *