Rodzaje włoskiej pizzy

Rodzaje włoskiej pizzy

Jedną z najpopularniejszych potraw na świecie jest pizza. Rzeszów(https://www.pizzadominium.pl/lokale/rzeszow-galeria), Wrocław, Warszawa w każdym miejscu w Polsce możemy nabyć jedną z jej odmian.

Kiedy pizza jest pizzą?

Pizza to włoskie danie narodowe w postaci okrągłej otwartej tortilli, pokrytej klasyczną wersją z pomidorami i serem, zwykle mozzarellą. Profesjonalna nazwa takich wypełnień to polewa. Prototypy pizzy istniały nawet wśród starożytnych Greków i Rzymian. Włoscy producenci pizzy mają swoje święto – Pizza Maker Day, obchodzony 25 października. Klasyczne ciasto do pizzy wykonane jest ze specjalnej mąki, drożdży, oliwy z oliwek, soli i wody. Ciasto zagniata się ręcznie, a po wyschnięciu rozwałkowuje na cienką warstwę. Ciasto jest pokryte sosem pomidorowym. Następnie możesz dodać prawie dowolne wypełnienia. Klasyczna pizza jest pieczona w specjalnym piecu opalanym drewnem o nazwie Pompei i ma kształt sklepienia półkulistego. Ogień jest rozpalany z jednej strony, wznosząc się w górę, ciepło z niego spada do ogniska kuli i odbija się w środku pieca na środku paleniska, ogrzewając je. Dlatego pizza jest trzymana w takim piekarniku przez około 90 sekund, a w domu w rozgrzanym piekarniku do 200 ° C w około 10 minut. Przed użyciem tradycyjną klasyczną pizzę kroi się specjalnym nożem w plastry 4, 6, 8 itd. I zjada ręcznie.

Pizza w Polsce

W Polsce pizza stała się popularna w latach 90 – tych wraz z wejściem na rynek zagranicznych firm. Jednocześnie popularność zyskały domowe pizze, które niewiele mają wspólnego z klasyczną włoską pizzą i bardziej przypominają ciasto z mięsem, serem i innymi składnikami tradycyjnymi dla polskiej kuchni. Nadal jednak to pizza neapolitańska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Do jego przygotowania używa się najświeższych składników: ziół, czosnku i pomidorów, a także świeżego sera mozzarella z mleka bawolego. Istnieją tylko trzy oficjalnie uznane rodzaje neapolitańskiej pizzy. Należą do nich: pizza Marinara z sosem pomidorowym, oliwą z oliwek i czosnkiem, pizza Margarita – jeden z najczęściej spożywanych rodzajów pizzy neapolitańskiej, pieczony z pomidorów, plasterków włoskiego sera mozzarella, bazylii i oliwy z oliwek, a także pizza Margarita di Buffalo ”, która różni się od pizzy Margarita tylko tym, że jest wytwarzana z sera z mleka bawolego.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz